Evita maakt zich zorgen

 • Dat ik binnen een X aantal jaren blind zal worden.
 • Dat ik binnenkort met een dikke, dikke 70’s bril door het leven moet.
 • Dat ik misschien weer naar een ‘onder-mijn-voeten-gevende’ oogarts moet.

Mijn ogen zijn slecht. Punt. Niet veel aan te doen. Zowel mijn ouders als mijn broer zijn brillendragers. Het zal dus wel iets genetisch bepaald zijn. Ik brilde al van in de lagere school. Eerst om naar het bord te kijken, dan om ook naar tv te kijken, dan om ver te kijken,… voor je het weet heb je dat ding constant op je neus. Ik heb er nooit echt veel mee ingezeten tot ik op stage in het verre Italië op mijn bril was gaan liggen en noodgedwongen lenzen moest dragen. Was me dat een verademing! Ik kon terug zien in een zwembad, ik kon zien in een rollercoaster, ik had geen aangedampt zicht meer telkens ik een frituur binnen moest. En ik zag er gewoon ook wel beter uit. Minder neurdy, dat ook.

Maar mijn ogen bleven/blijven nog steeds achteruit gaan. De oogarts heeft ooit eens gezegd dat ze rond je 21ste stabiliseren. I’m fucking 25! Ondertussen zit ik met mijn beide ogen op -5. En euhm… – insert bekentenis numero uno – ik heb dat zelf zo’n beetje geregeld.

De laatste keer oogarts was zo’n 3 jaar geleden. En daarvoor was het nog veeeel langer geleden. Onder mijn voeten dat ik heb gekregen drie jaar geleden. Ik mocht niet zomaar lenzen dragen (“jamaar, ik was in Italië en…” “Daar hebben ze toch ook oogartsen”), het was niet eender van welk merk mijn lenzen zijn (“van het Kruidvat” “Daarom zijn uw ogen zo droog, pak dan tenminste vloeistof van een deftig merk”)… Anyway, lang verhaal kort: mijn ogen waren weer maar eens verslechterd, ik kocht een nieuwe bril (op juiste sterkte) en draag nog steeds lenzen van het kruidvat (met vloeistof van een ander merk… iets met een geel oog erop).

Maar ondertussen verslechterden mijn ogen nog altijd en ik durf(de) niet meer naar de oogarts. Mijn bril is al lang niet goed niet meer, die zet ik enkel nog ’s avonds en ’s morgens op… om de weg naar de wc te vinden in the middle of the night enzo. De lenzen… mja, het was gewoon veel makkelijk (en goedkoper) om zelf gewoon iets sterkere lenzen te kopen in het kruidvat, so I did.

Ik voel echter – en heb schrik – dat ze nog aan het achteruit gaan zijn. En er bestaan maar  lenzen tot ‘min I don’t know’… dus ooit ga ik terug moeten brillen. Mijn rechter oog is nu at the moment een beetje blurry, maar ’t is wel tijd om m’n lenzen te vervangen…

Advertenties

8 Responses to “Evita maakt zich zorgen”


 1. 1 Lies augustus 5, 2011 om 8:10 am

  Bwaaa ik zou me niet echt zorgen maken! Mijn ogen verslechteren ook nog elke keer hoor. Bij sommige mensen blijft dat gewoon gaan, trager met de tijd wel, maar toch… Bij Sig trouwens ook. Ga anders naar een opticien ipv een oogarts? Die kan dat ook opmeten en die geeft ook raad hoor. Ok, hij zal u misschien lenzen van een merk willen aansmeren, maar langs de andere kant: ’t zijn tenslotte uw ogen he… Niet dat die van het Kruidvat slecht zouden zijn maar soit. ’t Is wel iets dat continu op uw ogen zit. Sommige lenzen zijn ook “vochtiger” dan andere, dat kan mss helpen? Ik zit momenteel ook aan -5.75 aan één oog en -4.5 aan het andere. Ik wissel wel nog lenzen en bril af, omdat mijn ogen blijkbaar overgevoelig zijn. Maar ik zou toch zeggen: stel niet uit en ga desnoods naar een andere oogarts die u niet kent, of een opticien?

 2. 2 Evita augustus 5, 2011 om 8:16 am

  Een opticien is misschien inderdaad wel een goed idee! Ga ik eens doen. En mja, ik heb eigenlijk helemaal geen last met die lenzen van het kruidvat. Ik voel dat niet als mijn ogen droog zijn (buiten wanneer ik een dutje gedaan heb met mijn lenzen in), dus mja.

  • 3 Lies augustus 5, 2011 om 10:37 am

   Ja tuurlijk, als ge er op zich geen last van hebt… Maar als ge hoort dat ge echt droge ogen blijft hebben (ook al voelt ge dat niet), kan dat evt wel gevaarlijk zijn op langere termijn denk ik. Dan kunt ge bv een extra vloeistof of druppelkes gebruiken ofzo.

 3. 4 Mona augustus 5, 2011 om 9:22 am

  Hey. Ik heb -7,5 van lenzen. Normaal gezien moet ik -9,5 hebben, maar de oogarts wil me die niet voorschrijven omdat anders mijn ogen maar blijven verslechteren. Ik zie dus niet zo goed met lenzen, maar voldoende voor het dagelijks leven. Een goede oogarts is belangrijk. Na jaren zoeken, heb ik een vriendelijke en rustige man gevonden. Ik koop de lenzen bij hem (hebben een speciale kromming aangepast aan mijn ogen, die die van het Kruidvat niet hebben), maar de vloeistof koop ik bij het Kruidvat omdat die goedkoper is. Toen ik hem dat vroeg of die goed was, reageerde hij heel positief.

  Tip: bij de apotheker kan je oogvloeistof kopen om je ogen en lenzen vochtig te houden overdag. Helemaal niet duur en superhandig. Misschien lost dat je probleem op.

 4. 5 LJ augustus 5, 2011 om 11:47 am

  Ik koop mijn lenzen bij een opticien, meerbepaald die van de CM want daar krijgt ge af en toe nog eens korting ook. Die checken uw ogen bovendien gratis(!) om de 6 maanden. Lenzenvloeistof koop ik daar ook. Kruidvat, ik zou het niet durven, want ik heb zelf ook hele slechte ogen (bril -7, lezen -6,5) en wil ze niet nog slechter maken met lenzen van slechte kwaliteit of lenzen die niet goed passen…En zoals Mona zegt dat haar oogarts zei: als je je ogen telkens hun zin geeft en sterkere lenzen gaat dragen terwijl je met de oude nog goed zit, worden ze ‘lui’. Ik zou toch maar eens langsgaan bij de oogarts of bij de CM-opticien als je bij de CM bent.

 5. 6 HansDeZwans augustus 8, 2011 om 10:11 am

  Mijn broer heeft -9 of zoiets, dus. Al een krabjes/laserbehandeling gedacht?

  • 7 Evita augustus 8, 2011 om 11:47 am

   Jep, zeker al aan gedacht. Maar mijn ogen gaan nog steeds achteruit. Voor zo’n laserbehandeling moeten ze (min of meer) stabiel zijn. Plus het is vrij kostelijk, zeker als je weet dat je wsl na 10 à 15 jaar weer gaat moeten brillen. Maar ik sluit het zeker niet uit!

 6. 8 lisanne augustus 10, 2011 om 6:50 am

  Maak je echt nog geen zorgen. Ik ben bijna 27 en heb -16 en het gaat nog steeds achteruit. Ze kunnen onderhand al lenzen maken tot -40 heeft de opticien mij gisteren verteld. Dus je hebt nog wel even. Ondertussen beginnen ze bij mij wel steeds meer te stabiliseren – eindelijk!

  Mij gaven ze wel harde lenzen op mijn 8e, omdat die ook je ogen stabiliseren. Ik kwam op dit topic omdat ik wou opzoeken of dat nog steeds zo was. Misschien als je naar de oogarts gaat dat hij dat dan ook wel zegt…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: