Onzichtbaar?

Zaterdag reden wij tegen 70 km per uur op de ring van Mechelen. Dat mag daar. Het was ongeveer half 11 ’s avonds. Niet erg veel verkeer meer. De volgende lichten die we moeten passeren springen op groen. Wij rijden dus tegen 70 km per uur verder. Minderen een beetje als we aan de lichten komen, maar rijden toch nog zeker 60 km per uur. Ze waren immers net op groen gesprongen.

De auto in de tegenovergestelde richting die moest afslaan – en dus over onze baan moet oversteken – blijft stilstaan. Net als wij het kruispunt passeren steekt die toch over…

Het heeft weinig gescheeld of het was boem patat. Tegen een snelheid van 60 km per uur. Stilte en bibberen. Even bekomen en everything was fine. Geen idee wat die chauffeur bezielde.

Maandagavond rij ik na mijn werk naar huis. Ik passeer een baan met van die paaltjes aan de kanten van de weg waartussen je moet ‘zigzaggen’… om het verkeer te laten vertragen. Er zijn zo’n twee paaltjesreeksen. Aan de eerste heb ik voorrang, aan de tweede moet ik voorrang verlenen. Deze baan is vrij druk.

Ik kom aan de eerste reeks waar ik voorrang heb… alleen pakt de wagen die uit de andere richting komt mijn voorrang weg. Ik kijk eens vies. De auto die na wagen 1 komt, rijdt rustig mee door. Ik zet mij naar vooruit om na die tweede auto verder te rijden. Voorrang weet je wel.

Toch passeert auto drie ook nog snel mee. Als ik toch mijn voorrang neem, zit ik boem patat op die auto.
Als wagen vier ook nog mee passeert, heb ik er genoeg van. Ik tuut. Dat doe ik bijna nooit. Ik haat dat. Maar genoeg is genoeg. Ik heb daar voorrang!

Iets later rijd ik in een nogal smalle baan waar auto’s uit de twee richtingen mogen komen. Ik rij 30.
In tegenovergestelde richting komt een ligfiets aangereden. Op straat. Niet op het fietspad dat er vlak naast ligt. Zonder licht ook nog eens.

Ik vertraag een beetje. De ligfiets blijft in het midden van de baan rijden. Opzij gaan? Nee, dat is blijkbaar niet aan de orde voor ligfietsen. Ik moest met mijn wielen in de goot staan wachten tot dat de ligfietser, die te schoon was om op het fietspad te rijden of iets aan de kant te gaan, gepasseerd was.

Nu, volgens mij was die mens zelfmoord aan het plegen. Wie rijdt er nu in het donker zonder licht (of fluovestje of wat dan ook) op een ligfiets op een plaats waar fietsen niet thuishoren?

Oh, en ik heb het opgezocht: ligfietsen worden gewoon aanzien als fietsen. Geen afwijkende regels.

Is onze wagen soms onzichtbaar in het verkeer? Oké, het is een zwarte. En oké, het is tegenwoordig snel donker, maar hij bestaat wel degelijk, hoor.

Blèh, dat moest er even uit.

Edit: ons linker voorlicht is het aan het begeven. Het licht geeft nog maar een beetje licht. Misschien is dat het? Deze week eens een nieuw lampje gaan halen. Want… ik krijg het er van op mijn zenuwen! Al denk ik niet dat het voorlicht de reden is…

Advertenties

10 Responses to “Onzichtbaar?”


 1. 1 mrbrownfrombelgium november 26, 2013 om 10:39 am

  Oei, frustraties blijkbaar. 😉 Gelukkig dat je dan nog niet in Parijs ofzo woont … 🙂

 2. 4 Evita november 26, 2013 om 1:39 pm

  Ja, maar maakt dat het daarom beter? Daar heb ik trouwens zelf niet achter het stuur gezeten.

 3. 6 Thomas Pannenkoek november 26, 2013 om 5:48 pm

  Mag ik je troosten… Tot drie jaar geleden reden we met een blauwe auto. Drie keer in vier jaar tijd is er iemand -patat!- ingeknald. Twee keer toen hij parkeerd stond, één keer toen ik aan het verkeerslicht stilstond.

 4. 7 bentenge november 26, 2013 om 5:49 pm

  Op van die voorrang stroken ben ik een vervelend baasje, ik rij door en blokkeer hen. Aangezien ze geen voorrang hebben moeten ze in achteruit. Ooit eens drie minuten blijven staan omdat de madam in haar bmw niet achteruit wou. Ben dan maar uitgestapt met de telefoon in de hand om te vragen of ze de verkeersregels kende. Indien niet wou ik gerust voor haar de politie bellen om het uit te leggen. Uiteindelijk reed ze dus achteruit.
  Ik kan dat gewoon niet hebben. Als iedereen de regels volgt gaat alles vlotter.

 5. 8 chrissebie november 26, 2013 om 6:06 pm

  Ik vind die ligfietsen ook levensgevaarlijk. Die mannen liggen daar zo onspannen op, alsof het hen niet kan schelen of ze van de baan gemaaid worden! Maar gelukkig zijn er geen accidenten van gekomen!

 6. 9 "En wat eten we morgen?" november 27, 2013 om 10:22 am

  ligfietsen zijn gevaarlijk! Punt.
  en voorts lijkt me dat het verkeer per keer erger wordt, drukker wordt, egoistischer worder … zijn we echt met teveel? heeft iedereen altijd stress?

  en iemand stelde voor om (niet) in Parijs te rijden, maar Palermo (hoofstad Sicilië) is nog erger. Als je daar kan rijden zonder brokken, dan kan je het overal!

 7. 10 misssexandthecity november 27, 2013 om 11:24 am

  Ligfietsen zijn zeer gevaarlijk, ook de kermiskoersers die denken dat ze overal voorrang hebben,….en iedereen zou zich aan de duidelijk gemaakte regels moeten houden, het verkeer zou er veel fijner uitzien!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: